Fissidens fox

Fissidens fox

0.0/5 Waardering (0 beoordelingen)

De Fissidens fox is nog vrij onbekend in de aquariumwereld. Hij is erg decoratief maar niet heel erg makkelijk om te houden. Hij heeft veel licht en Co2 nodig maar wanneer hij alles krijgt wat hij nodig heeft, zal hij uitgroeien tot een prachtige mos en een echte aanwinst zijn voor je aquarium.

De plant wordt 2 tot 3 cm hoog en is dus een stukje kleiner dan zijn grotere broer, de Fissidens fontanus. Ook zijn donkergroene blaadjes zijn kleiner, ongeveer 5 mm. Het lijkt alsof de plant uit veren bestaat.

Hij is erg geliefd bij garnalen, die er een goede schuilplaats in vinden. De mos laat zich prima op steen opbinden, maar wanneer hij geplaatst wordt op een rooster kan hij ook een prachtig tapijt vormen. Hij kan op die manier ook aan de achterwand bevestigd worden.

Er kan heel makkelijk een dry start gemaakt worden met deze mos, door hem heel fijn te hakken en met wat water te mengen. Je kan dan, om schimmel bij de dry start te voorkomen, een beetje Activia yoghurt erdoorheen mengen. Het mengsel smeer je met een kwast op de steen of het hout. Het geheel leg je in een bak die je goed afgesloten houd. Een paar keer per dag met de plantenspuit nat maken en dan is de mos na een week of 2 zo ver dat hij in het aquarium kan. De mos groeit op deze manier goed vast aan de steen en je hoeft dan niet bang te zijn dat hij los komt.

Zoals de meeste mossoorten houd de Fissidens veel zwerfvuil vast en moet daarom om de paar weken even schoongemaakt worden. Dat kan met de hevel of gewoon door de hand er een paar keer doorheen te halen.

Doordat hij langzaam groeit is hij gevoelig voor overwoekering door andere planten. De planten in zijn omgeving moeten dus goed in de gaten gehouden worden. Ook is hij gevoelig voor algen. Maar verder heeft hij weinig onderhoud nodig. Zo nodig kan hij worden gesnoeid door de stengels op de gewenste lengte af te knippen. Maar dat is bij deze soort niet noodzakelijk, de onderkant sterft niet af zoals bij de Fontanus wel gebeurt.

Afbeelding/Gallerij

Copyright Foto's

 • KarinD

Auteur

karinD

Specificaties

 • Familie: Fissidentaceae
 • Herkomst: Noord Amerika
 • Zone: Mossen
 • Lichtbehoefte: Veel
 • Verzorging: Moeilijk
 • Hoogte Min.: 2
 • Hoogte Max.: 3
 • Temp. Min.: 22
 • Temp. max.: 28
 • pH Min.: 6
 • pH Max.: 7

Zoeken

Recent Gewijzigd

Anubias heterophylla

Anubias heterophylla

Anubias heterophylla is een langzame groeier die erg weinig eisen stelt aan zijn omgeving.

Lees meer

Anubias lanceolata

Anubias lanceolata

De Anubias lanceolata is een mooie, makkelijke plant voor op de midden- of achtergrond.

Lees meer

Anubias nana

Anubias nana

Anubias nana is een mooie, sterke plant voor op de voorgrond, die weinig verzorging vraagt.

Lees meer

Anubias barteri

Anubias barteri

De Anubias barteri is een aquarium plant die zich makkelijk op hout en stenen laat bevestigen. 

Lees meer

Wij gebruiken cookies om de website te analyseren, sociale media te kunnen gebruiken, advertenties aan te bieden en om het verkeer te analyseren. Deze informatie delen we ook met onze sociale media, adverteerders en analyse partners die het kunnen combineren met andere informatie de je hen hebt gegeven of die ze hebben verzameld doordat je hun diensten hebt gebruikt. Meer informatie over ons cookie gebruik