Kweken met de Corydoras metae

Vrijen als een Bandiet 

Door JT Thomas

Ik vind Corydoras leuk, en eerlijk gezegd, wie vindt dat niet? Ze zijn schattig, er zijn een BAP punten (Breeders Award Program, een programma opgezet door aquarium verenigingen om hobbykwekers te stimuleren). Over het geheel genomen dus goede vissen. 

Ik had al succes gehad in het het kweken met Corydoras sterbai en Corydoras panda in een gezelschaps aquarium, en was al op zoek naar een succes in het afzetten, uit laten komen en op laten groeien van een lichting Albino Corydoras aeneus, ik was daarnaast nog op zoek naar een andere corydoras soort om uit te proberen. Dave van het Centreville Aquarium kreeg deze binnen en bood ze aan tegen een redelijke prijs, dus ik pikte er een half dozijn op en voegde zet toe aan mijn 280 liter Zuid Amerika bestand, samen met mijn Albino's en Sterbai's, en dat is waar ze ongeveer een jaar bleven.

De Aquariums

Ik heb mijn broed team opgezet in een 50 centimeter aquarium. Meer dan 2,5 centimeter substraat van fijn zand, hierin kleine afgeronde stenen, gekookte eikenbladeren en wat lokaal kienhout (ook gekookt). Het kienhout werd door een groot stuk graniet naar beneden gehouden totdat het verzadigd was met water, daarna werd het graniet rechtop gezet om de uitstroom van het filter te richten. 

Het filter bestond uit een Emperor 400, wat de inhoud van het aquarium 20 keer per uur verpompte. Terugkijkend, kan ik deze hoeveelheid niet aanraden in een laag aquarium met zandbodem (het filter raakte uiteindelijk lek en moest worden vervangen, maar niet voordat hij me voor de gek had gehouden en ik dacht dat het aquarium lek was...Grrr...). In de toekomst zou ik lucht aangedreven box of sponsfiltertjes gebruiken om het oppervlak te beluchten en het water in beweging te houden. 

Oorspronkelijk bestond de verlichting uit een tl balk van 80 cm maar nu deelt dit aquarium een dubbele TL van 1 meter 20 met een paar 45 liter aquariums. Een 75 Watt verwarming werd ingesteld om het aquarium op 25,5 graad celcius. Ik gebruikte mijn gewone water, wat bestaat uit redelijk hard Fairfax County kraantwater, waarvan de pH behoorlijk werd verlaagd met royaal gebruik van AmQuel+ en NovAqua+ in vijver concentraties. Dit brengt de algehele hardheid naar beneden laag in de eencijferige nummer (waarbij een beetje carbonaat achterblijft) en brengt de pH naar beneden naar rond de 6.0. De eikenbladeren drukken dit nog verder.

Als broed onderkomen voor de whiptails (dit aquarium was ingericht met het oog op het kweken hiermee), deed ik er twee 15 tot 20 centimer lange PVC buisjes erin met een diameter van 3,75 centimeter.

Hierin introduceerde ik mijn school van 6 Corydoras metae, een kweek trio Rineloricaria eigenmanni en een school van 6 goud tetra's (waarvan 4 zeker Hemigrammus rodwayi zijn en 2 die misschien wat anders zouden kunnen zijn). Ergens in het proces, vondt een broedkolonie vijver en ramshorn slakken hun weg in het aquarium.

Ik gebruikt vislijn om 1 buisje in Javamos te wikkelen en de andere werd bedekt met een stuk Javamos en verschillende kleine stukjes Javavaren.

Na verloop van tijd naarmate de Eikenbladeren afbraken, begon ik met het toevoegen van Javamos om ze te vervangen, en op dit moment bedekt dit ongeveer een derde van het aquarium (ik zal wat meer eikenbladeren verzamelen zodra ik de kans heb om nog een derde te bedekken).

Corydoras-metae

De kweekkolonie op conditie brengen

Ik behandel mijn vissen aardig goed zodra ik even tijd heb, dus elke avond, deed ik 2 of 3 spirulina tabletten in het aquarium samen met een paar verschillende soorten voer: een rotatie van 3 dagen droog, 2 dagen bevroren, 1 dag leven en 1 dag niets per week. Het droogvoer bestond uit 3 soorten vlokken, 3 soorten tabletten, gevriesdroogde rode mug en tubifex en (nadat ik Corydoras jongen had) cyclops poeder. Bevroren rode mug, artemia, watervlooien, mysis, doorgaans een half blokje. Levend voer bestaat uit zwarte mug en artemia. 

In de maanden voor het afzetten, ververste ik elke week 30% van het water, waarbij ik gebruik maakte van behandeld water.

Het afzetten

Ik heb deze Corydoras nooit zien afzetten. Nooit. Echter, terwijl ik whiptail jongen uitving, zag ik miniscule Corydoras door het blader afval heen schieten. Ik heb dat destijds niet onderzocht, maar, nadat ik alle babies uit het aquarium had gehaald, heb ik alles nagekeken toen ik de volgende keer jongen zag zwemmen. Blijkbaar zetten de Corydoras hun eieren af tussen het bladafval. Daarna heb ik ze ook kleine hoeveelheden eieren zien afzetten, bij elkaar gegroepeerd, op het glas bij de waterlijn. Volgens Planetcatfish.com leggen ze in de natuur hun eieren aan de onderzijde van breedbladige waterplanten. 

Om jongen te krijgen voor het BAP (BAP = Breeders Award Program, een programma om het kweken van vissen te stimuleren binnen de verenigingen), verwijderde ik alle decoratie uit het aquarium en met behulp van een fijnmazig netje en een pipet en verplaatste alle corydoras en whiptail jongen naar een 45 liter aquarium wat ik speciaal hiervoor had opgezet. 

De jongen grootbrengen

Voor het op laten groeien van de Whiptails had ik een 45 liter aquarium opgezet waaraan ik ook de Corydorassen toevoegde. Het aquarium was voorzien van een dunne laag zand, hier en daar wat eikenblad afval, een aanzienlijke hoeveelheid Javamos en  beschutting in de vorm van drijvende planten, in eerste instantie Hydrocotyl brasiliensis, maar later vervangen door Ceratopteris thalictroides. Het geheel werd verlicht door een gedeelde 80 Watt 1 meter 20 armatuur, gefilterd door een lucht aangedreven Hydro1 spons filter en verwarmd tot 25,5 graad (indien nodig) met een 50 Watt verwarming. Ik voerde ze tweemaal daags met cyclops poeder en microwormen, of een 2:1 mix van artemia naupliën en bevroren rotifers, gekoppeld aan een dagelijkse spirulina tablet. Er werd wekelijks water ververst met water wat een paar dagen had gestaan en wat behandeld was. Ik kneep het filter twee keer uit, verwijderde alle planten en decor naar een emmer met aquarium water (zodat ik geen jongen zou verliezen die zich ertussen verstopten) en hevelde dan 25 liter water (in totaal) af.

Na een aantal weken, toen de jongen een lengte bereikten van ongeveer 0,75 centimeter, begon ik ze te verplaatsen naar de tweede stap uitgroei aquaria (doorgaans voorzien van wat vissen die de middenlaag bevolken). Op dit punt werden ze nog eenmaal per dag gevoerd,  met mijn voederregime voor kleine vissen (drie keer per week droogvoer, normaal bestaand uit vlokken, garnalen en spirulina tabletten; twee keer per week bevroren voer, bestaand uit tubifex, watervlooien of artemia; en een keer per week levend voer bestaand uit zwarte mug en artemia; Op zondag wordt hier gevast). De groei hing af van de verschillende aquaria waarin ze zaten. Ik denk dat de groep die ik meebracht naar een bijeenkomst om ze te laten beoordelen de maand ervoor had doorgebracht in een 45 liter aquarium samen met zo'n 30 platy jongen.

Conclusie

De grootste truck om deze corydorassen aan het kweken te krijgen is weten dat ze hebben afgezet. Ze verspreiden hun eieren en doorgaans verbergen ze de eieren. Echter, met regelmatig waterverversen, goed voer en goede zorg, lijken ze net zo redelijk eenvoudig te kweken als andere makkelijk te kweken corydoras soorten.

Auteur: Copyright 2008 - 2009 JT Thomas, October, 2009
Bron: http://www.pvas.com/
Foto: Gonzalo Valenzuela
Vertaling: J. de Lange

 Afdrukken  E-mail

© 2007 - 2014 www.hobbykwekers.nl