Het reinigen van de pompkop bij Eheim Classic potfilters

Door Jan Altink

Eheim_2213

 

Vaak wordt wel de filtervulling met enige regelmaat uitgespoeld, maar de pompkop wordt daarbij zorgvuldig overgeslagen. Toch heeft ook de pomp zelf onderhoud in de vorm van een regelmatige reinigingsbeurt nodig. Immers: al het water wat door de filter gaat, gaat daarna ook door de pomp heen, dus als de filter vervuild, vervuild de pomp ook. Lang genoeg negeren van dat onderhoud maakt dat de pomp slechter gaat protesteren en in het ergste geval er zelfs helemaal mee ophoudt.

Daarom: een handleiding pompreinigen, met veel foto's.

 

Voor deze fotoserie is gebruik gemaakt van een Eheim 2213, zoals links afgebeeld, maar de methode werkt voor alle modellen uit de serie.

Eheim_2213_kop_losmaken

Maak de klemmen los die de kop op zijn plek houden en geef opwaartse druk op dit punt, en niet door aan de slangbevestiging te trekken, omdat die daardoor op den duur afbreekt (geloof me, het gebeurt).

Verwijder_rubber_afdichtring_Eheim_2213

De pompkop is nu los, verwijder de rubber dichtingsring als die al niet spontaan los is gegaan.

verwijder_impeller_behuizing_eheim_2213

Leg de pompkop ondersteboven op een stabiele ondergrond. Het eerste wat los moet is het ronde ding met de twee “oren” eraan dat de impeller op zijn plek houdt. Druk het iets neer en draai het enigszins, zodat de "oren" vrijkomen en neem het rechtstandig af.

aanzuigopeningen_eheim_2213

De aangegeven plekken zijn de aanzuigopeningen. Zorg ervoor dat deze altijd goed open zijn, want hierdoor zuigt de pomp AL het water door de filtermassa! Dus wanneer deze openingen gaan dichtslibben gaat dat direct ten koste van de doorstroming van het filter.

reinigingsborstel 

Investeer een paar euro's in een collectie borsteltjes in diverse maten. Kijk bij huishoudafdelingen van supermarkten, afvoerspul bij bouwmarkten en gebitsverzorging bij drogisterijen.

flossen_impeller_slot

Alle openingen goed flossen vanaf beide kanten. Goed flossen is het behoud van de pomp!

verwijder_impeller_deksel

Het volgende deel wat eraf moet is het impellerkamerdeksel. Pak het stevig vast bij het aangegeven “pootje”, wrik het voorzichtig wat heen en weer en trek/kantel het er uit naar de uitstroomopening toe. Kijk uit voor de impeller-as! Die is van keramisch materiaal en dus breekbaar! Ook hier spreekt de ervaring!

binnenkant_impeller_deksel

Dit is het ding vanaf de binnenkant bezien. Goed schoonmaken met bijv. een tandenborstel.

Impeller_as_eheim_2213

Nu moet de as eruit. Zoals gezegd: breekbaar! Trek de as er rechtstandig uit.

impeller_as_reinigen_met_een_tandenborstel

Ook voor de as kan de tandenborstel goede diensten bewijzen.

oogje_borstel

Veel borstels hebben aan de achterkant een oogje.

verwijder_impeller_eheim_2213

Haak dat oogje om een van de impellerbladen en trek de impeller er voorzichtig uit.

reinig_impeller_kamer_eheim_2213

Nu kunnen de impellerkamer (onder) en de uitstroomopening (boven) gereinigd worden.

flos_impeller_huis_eheim_2213

Flos beide kamers zorgvuldig met het borsteltje…

flos_aan_en_afvoer_gaten_eheim_2213

… en spoel daarna de pompkop uit met heet water om de losgemaakte bagger te verwijderen.

reinig_impeller_asgat

Ook het impeller asgat dient te worden schoongeborsteld …

reinig_impeller

… en de buitenkant van de impeller en de impellerbladen weer met de tandenborstel.

Vervolgens alles monteren in de omgekeerde volgorde en de pomp heeft weer de volle capaciteit ter beschikking. Op deze manier heb ik een stel Eheim 2013's (de voorloper van de 2213, de laatste is de verbeterede versie met grotere pompcapaciteit) ruim 20 jaar nagenoeg non-stop in bedrijf gehad, waarbij ik alleen van beide pompen een keer het keramische asje moest vervangen omdat ik dat door onbesuisd handelen (even snel de pomp schoonmaken) had afgebroken. Ze functioneren nog steeds, alleen zijn ze momenteel niet in gebruik.

Tot slot nog een tip voor het weer opstarten van de Classic Eheim filters, omdat ik vaak hoor dat mensen daar problemen mee hebben doordat er lucht in de filtermedia zit, omdat er lucht tussen de media en de pompkop zit, of omdat er lucht in de boog van de aanzuigbuis (de "wandelstok") zit.
Mijn methode: doe de stekker nog niet in het stopcontact. Sluit de aanzuigkant al volledig aan op de pomp. Hou de uitstroomslang bij de hand en plaats een emmer onder de pomp of plaats de hele filter in een emmer (beetje afhankelijk van hoe je de boel hebt aangesloten en hoeveel ruimte er is). Zuig het water aan via de uitstroomopening en laat 2 à 3 liter water in de emmer lopen. Op deze manier zijn de aanzuigslang en de pomp doorgaans volledig ontlucht. Sluit de uitstroomslang aan, doe de stekker in het stopcontact; klaar!

Auteur: Jan Altink
Foto's: Jan Altink

Auteur

Flevovis