De kweek van de Chinese Danio

Tanichthys albonubes - Chinese Danio

Door Ron Finlayson

Tanichthys albonubes, in het Nederlands ook wel Chinese Danio genoemd. Deze soort, slechts 4 centimeter lang, wordt tegenwoordig door veel aquarianen over het hoofd gezien. Het is een veel voorkomende soort in de hobby (daar waar toegestaan) maar wordt niet erg hoog aangeslagen, eerder wordt hij gerekend tot de huis, tuin en keuken soorten. Nou, dat is het dus niet!

De eerste Chinese Danio's die ik sinds mijn kindertijd heb aangeschaft, kocht ik ongeveer 3 jaar geleden. Ik had net een badkuip neergezet vlak bij mijn zomer keuken (tevens mijn eerste poging tot water tuinieren) en was op zoek naar een goedkoop visje die bestand was tegen grote schommelingen in water condities en dat werd de Tanichthys albonubes. Tja, je raadt het al, op het moment dat je iets wil, heeft niemand het! Een heel aantal telefoontjes naar aquariumwinkels later had ik er toch een paar gevonden, slechts 70 kilometer verder. Dus op weg om mijn vissen te halen, 12 stuks volwassen Chinese Danio's, die er vaal grijs met wat roze uitzagen, helemaal verbleekt, net als zoveel vissen die je koopt als ze nog niet helemaal geacclimatiseerd zijn aan de watersamenstelling in de winkel en nog onder de stress zitten.

Ik nam mijn aanwinsten mee en introduceerde ze direct in hun nieuwe woning, ongeveer 400 liter water in een soort badkuip, onder wat eikenbomen, naast mijn zomer keuken en onder de afvoer van een dakgoot. Het is dus geen high tech opstelling!

Tot mijn grote verrassing overleefden de vissen niet alleen, maar ze deden het ook nog eens zeer goed en zorgden voor nakomelingen. De oorspronkelijke volwassen vissen veranderden in grote volgroeide exemplaren die bazig rondzwommen, altijd gretig om wat te eten en met hun vinnen te pronken. Dit is een erg actieve soort, mannen zijn elkaar constant aan het uitdagen met hun vinnen zo stijf uitgespreid dat je bijna denkt dat ze op die manier vastgezet zijn. En de kleur!!! Wat nou standaard, geen bijzonderheden, huis- tuin- en keuken soort die we vaak zien Chinese Danio. Wat zou je zeggen van een vis die een donker chocolade bruin lichaam heeft met een romig witte streep over het midden van het lichaam met hetzelfde romig wit op de tippen van de vinnen en een heldere rode kleur in de vinnen die prachtig contrast geeft met het chocolade bruin en wit van het lichaam! En deze vis stuitert continu rond en laat elke vierkante centimeter van zichzelf zien. Man, daar kan echt niets tegen op!

tanichthys-albonubes-chinese-danio

Tegen het einde van de zomer, en ik praat nu over midden oktober, moest ik mijn vissen naar binnen halen. Dit was nadat een aantal vrienden van mijn dochter er al een paar hadden uitgevangen om mee naar huis te nemen . Ik schat dat we daarna nog driehonderd vissen uitvingen, variërend van pas uitgekomen jong tot halfwas en volwassen dieren. Er werden nog veel meer vissen weggegeven en de rest werd verplaatst naar plastic bakken in mijn tot plantenkas omgebouwde kelder (dat is een heel ander verhaal, vraag dat maar aan mijn vrouw) samen met de aquarium planten tot het nieuwe seizoen. Deze vissen planten zich zelfs in deze plastic bakken voort en tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds nakomelingen van die oorspronkelijke groep vissen in dezelfde plastic bakken in de kelder.

De reden voor dit artikel is dat ik wil benadrukken dat de Tanichthys albonubes een fantastisch visje is en zeker de moeite waard om te houden. Ze zijn leuk om naar te kijken en heel mooi gekleurd. Als je de kans krijgt en het is in jouw land legaal, probeer ze eens zou ik zeggen en ik garandeer je dat je niet wordt teleurgesteld.

 

Auteur: Ron Finlayson
Bron: www.aquarticles.com
Eerste publicatie: 1999"The Daphnian", Boston Aquarium Society
Vertaling: J. de Lange
Foto: J. de Lange

Auteur

John de Lange